Като се почне от това: къде ще е бюротона новия адхок

...
Като се почне от това: къде ще е бюротона новия адхок
Коментари Харесай

Нередно, неразумно и невъзможно... Адхкок прокурорът затъна в административни пречки 


Като се почне от това: къде ще е бюротона новия адхок прокурор, който ще проверява Борислав Сарафов, и се стигне до - каква администрация ще го обслужва и по какъв начин, щом тя е подчинена на основния, ще пази загадка от него - по какъв начин върви следствието...

Ще би трябвало ли да се назначат нови секретарки, чистачки, деловодство, секретно деловодство и какво става с тях, когато няма сигнали против основния и надлежно - няма адхок прокурор по следствието?

Това бяха част от въпросите, с които се занима през днешния ден висшият орган - Пленумът на Висш съдебен съвет, около определения нов адхок прокурор, който да проверява и.ф. основния.

Самата Даниела Талева също трябваше да пристигна, само че не съумя по здравословни аргументи. Както и Лада Паунова - зам.-председател на Върховен касационен съд, която управлява сигналите към новия " прокурор по следствието на основния ". 

Пред кадровиците е постъпило писмо с разказани проблеми от Паунова, самия Сарафов и Руси Алексиев - който пък е зам.-председател на Софийски градски съд и началник на Наказателно поделение (където сега правораздава Даниела Талева).

Лошата вест, която бе доказана от него е, че: макар съдийката да е пусната в отпуск да си изпише претекстовете на делата, по които към този момент се е произнесла (?!), остават още цели 12, които текат при нея.

" За страдание, законът сега не ни оставя друга възможгност, с изключение на те да почнат изначало ", сподели Руси Алексиев.

(Както е известно, законодателят не е уредил този въпрос при законовите промени от пролетта, когато утвърди новия механизъм и  " прокурора по следствието ", б.р.).

Колкото и да звучи безинтересно, бе разисквано и къде ще се обитава чисто физически Даниела Талева, до момента в който е прекъснала битието си на арбитър и е адхок висш прокурор. Бе препоръчано да заеме един от освободените кабинети от заместниците на Гешев (те бяха общо 5!). Сарафов обърна внимание, че по конституция единствените хора, които могат да упрекват и да реализират наказателно предследване би трябвало да са в структурата на прокуратурата.

Истинска полемика обаче стана по това - каква администрация ще я обслужва: секретари, всекидневно деловодство, секретно деловодство. Бе упоменато даже - ще се назначават ли водачи и чистачки?

А в случай че няма сигнал, по който да е назначен адхок прокурор, какво ще вършат всички тези хора? Ще има ли администрация на заплата, без да има кого да обслужва.

" Това ще е неправилно, безразсъдно и невероятно ", сподели Борислав Сарафов.

Той обърна внимание, че примерно едно узаконяване на ново секретно деловодство ще отнеме най-малко 6 месеца. 

Естествено, бе подложен въпрос - в случай че се употребява нормалната администрация на Прокуратура на Република България, по какъв начин тя пък ще е независима от този, който в този момент й е шеф и който се явява обект на следствието.

Атанаска Дишева се обърна към и.ф. основния:

" Как бихте обезпечили самостоятелност на тези чиновници – по какъв начин чисто на практика това би могло да се случи? Ето - против основния прокурор има формирано произвеждане. В същото време основният прокурор е фигурата, която стои на върха на пирамидата в Прокуратура на Република България -  чисто организационно чиновниците, които би трябвало да обезпечават дейноста на прокурора адхок, който проверява основния, би трябвало да бъдат чиновници на Върховна касационна прокуратура. "

Иначе Сарафов сподели, че адмирира самата фигура на прокурора по следствието.

Но го разбирал по този начин...

" Очакването бе на обществото - да има възпираща функционалност, възпиращ механизъм. Да е срещу своеволията, които сме виждали при предходни основни прокурори – да не споделяме имена ", особено удебели Сарафов. -

Обществото да бъде адхок прокурор! "

На това  Атанаска Дишева му подхърли, че става въпрос за напълно конкретно разследване на възможни престъпления от общ темперамент, а не за усещания и чувства у обществото.

В последна сметка Пленумът трансферира топката към Прокурорската гилдия. Тя би трябвало да образува работна група и да предложи промени в Правилника за администрация на прокуратурата. После това би трябвало да мине и през правна комисия. И някъде в светлото бъдеще - разискване в Пленума още веднъж.

Пленумът отсрочи и въпроса с чуването на Лада Паунова и самата Даниела Талева. Всички кадровици се сплотиха, че това е изцяло неотложно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР